Nawet niezbyt spostrzegawczy obserwator z pewnością zauważył koniec lata, który zbliża się nieuchronnie. Już za kilka tygodni z tęsknotą będziemy wspominać niedawne promienie słoneczne i wysokie temperatury. Wraz z jesienią nadejdą uciążliwe deszcze, a następnie władzę nad światem na kilkanaście tygodni przejmie zima. Zmiana aury i chłodniejsze dni u wielu osób wywołują różnego rodzaju problemy zdrowotne, dlatego warto dowiedzieć się jak się przed nimi ustrzec. Przede wszystkim należy pamiętać o ubiorze odpowiednim do aktualnej temperatury, noszeniu czapki zimowej i stosowaniu zdrowej diety wzmacniającej odporność. [caption id="attachment_3182" align="aligncenter" width="300"]czapka zimowa Źródło: https://pamami.pl/[/caption]

Odpowiedni ubiór

Co roku wraz z pierwszą falą chłodniejszych dni pojawia się znaczna liczba przeziębień i zachorowań na grypę. W znacznej mierze jest to spowodowane niedostosowaniem swojego ubioru do temperatury panującej na zewnątrz. Przede wszystkim obowiązkowym elementem wyposażenia powinna być czapka zimowa, która ochroni najważniejsze ze źródeł utraty ciepła w organizmie. Wychłodzenie spowodowane odkrytą głową może być naprawdę opłakane w skutkach. W najbardziej optymistycznym wariancie brak czapki zimowej może spowodować niegroźne przeziębienie, ale w przypadku bardziej skomplikowanych skutków może być zapalenie płuc czy przeziębienie zatok. Należy się zabezpieczyć przed tego rodzaju zagrożeniami i zadbać, aby w garderobie znalazła się solidna czapka zimowa, najlepiej wyposażona w dodatkowe ocieplenie na wysokości zatok. Nie wolno zadbać także kwestii obuwia, najlepiej, jeśli wybierzemy wariant z nowoczesną membraną, która zapewni ochronę także w trakcie deszczu. Buty z wyższej półki nie przemakają nawet podczas dłuższego kontaktu z wodą.  

Zdrowa dieta

Nie wystarczy jednak, aby na głowie zawsze znajdowała się czapka zimowa, należy jeszcze zadbać o odpowiedni jadłospis. Kluczową rolę odgrywa wzmocnienie wewnętrznego systemu odpornościowego, który ochroni nas przed wieloma groźnymi infekcjami. Przede wszystkim trzeba postawić na warzywa i owoce, zwłaszcza te, które posiadają znaczne ilości witaminy C takie, jak cytryna, granat czy pietruszka. Nie wolno jednak liczyć, że efekty widoczne będą już następnego dnia, działania trzeba podjąć z kilkutygodniowym wyprzedzeniem i prowadzić systematycznie przez dłuższy okres. Dieta powinna być zróżnicowana i dostosowana do indywidualnych preferencji smakowych. Trzeba liczyć się z pewnymi kompromisami i wyrzeczeniami, jednak nie wolno zmuszać się na siłę do dotkliwych poświęceń.