Zielona Kuchnia w trosce o małe brzuszki

Wszystko co znajduje się w zasięgu małych rączek przedszkolaka jest fascynujące. Nie ważne, czy jest to widok nowej zabawki, czy kolorowo podanego dania na talerzu – i tak całość wyląduje w buzi. Warto zatem tę ciekawość świata przenieść do dziecięcego jadłospisu, aby w przyszłości nie wychować tzw. „Tadka niejadka...” Na podstawie licznych badań, specjaliści jednogłośnie stwierdzili, że wpojenie prawidłowych nawyków żywieniowych, a co za tym idzie – dbałości o zdrową i odpowiednią zbilansowaną dietę jest możliwe do ukończenia przez smyka trzeciego roku życia. Posyłając zatem malucha do żłobka, warto dołożyć wszelkich starań, aby z nieskrywanym zaciekawieniem próbował nowych smaków. Proponowanie bowiem plejady różnokolorowych i rozmaicie pachnących potraw w dużej mierze warunkuje sukces w przyszłości. Zielona Kuchnia chętnie podejmuje to wyzwanie, oferując smykom zdrowe i zarazem interesująco wyglądające potrawy, które zapewnią mu dietetyczny start. Firma cateringowa bazuje wyłącznie na sprawdzonych i ekologicznych produktach, całkowicie bezpiecznych dla małych, niedojrzałych jeszcze dziecięcych brzuszków.

Dlaczego tak ważna jest zbilansowana dieta?

Zielona Kuchnia

Zdrowa, odpowiednio dopasowana do potrzeb dziecka dieta jest szalenie ważnym czynnikiem w procesie jego prawidłowego rozwoju. Szczególnie, że to właśnie w wieku żłobkowym często ujawnia się wiele reakcji alergicznych o zabarwieniu pokarmowym. W Zielonej Kuchni wiadomym jest, jak dobierać poszczególne składniki, aby należycie wypełniały polecenia dietetyków, kucharzy, kadry pedagogicznej, a także rodziców – dla których dobro ich dziecka jest sprawą szczególnej rangi. Bazą tworzenia jadłospisów są bowiem naturalne i ekologiczne produkty. Dlatego tak często wykorzystywanym składnikiem są artykuły z pełnego ziarna, zapewniające nie tylko sytość, ale przede wszystkim zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne małych smakoszy. W ofercie cateringu Zielonej Kuchni są zatem pełnoziarniste kasze – orkiszowe, jęczmienne, gryczane, kukurydziane czy modne w ostatnim czasie z amarantusa. Kolejną, szalenie ważną pozycją w codziennej diecie są warzywa i owoce. Wychodząc z założenia, że tylko sezonowe, pochodzące z lokalnych, sprawdzonych upraw są najzdrowsze, z przyjemnością podajemy je żłobkowym smykom.

Zielona Kuchnia początkiem do zdrowego gotowania

Aby jednak nawyki żywieniowe, które wpajane są najmłodszym na długo zagościły w ich codziennym menu, żłobek oferuje również szkolenia dla rodziców. Wszystko po to, aby zdrowe odżywianie było również kontynuowane po przekroczeniu żłobkowych progów.